Blått lys, melatonin og oransje briller

På jobben for noen dager siden var det en kollega som nevnte et forsøk hvor de brukte oransje briller mot mani ved bipolar lidelse (innslag på Schrödingers katt, artikkel på nrk.no). Det er et nokså billig tiltak og uten nevneverdige bivirkninger og det blir spennende å se om dette er noe vi kan bruke i behandling fremover.

Melatonin og lysregulering

At vi er trøtte i mørketiden på vinteren og mer opplagt på sommeren er noe de fleste kjenner til. Mange har også hørt om “mørkets hormon” eller søvnhormonet melatonin. Hvor mye melatonin hjernen produserer svinger i en syklus på ca. 24 timer. På kvelden og natten når vi skal sove er nivået høyt, mens på dagtid er det lavt.melatonin - circadian

Melatoninproduksjonen påvirkes også av lys, med det resultat at døgnrytmen forskyves. Lys tidlig på morgenen (ihht den indre klokken din og ikke den over håndleddet) skyver rytmen bakover slik at det er lettere å stå tidlig opp neste dag. Lys på kvelden skyver rytmen fremover slik at det tar lenger tid før du blir trøtt og du får lyst å sove lengre frempå neste dag.

På skolen lærte vi om staver og tapper i netthinnen og hvordan tappene registrerte farge mens stavene var svart-hvitt, men mer følsomt og hjalp oss i mørket. Men det finnes også en tredje type celler som reagerer på lys. I 2002 oppdaget man at enkelte ganglionceller (som man tidligere tenkte kun hadde i oppgave å videresende signaler fra stavene og tappene) inneholder melanopsin som reagerer på lys. Det er disse cellene som så sender signal videre i hjernen og hemmer bl.a. melatoninproduksjonen.

Blått lys

Vinterdepresjoner er et kjent fenomen, og lysterapi kan hjelpe her. For få dager siden ble det publisert en artikkel i BMC Psychiatry som viste at blått lys (470-490 nm) var like effektivt som bredspektret hvitt lys på å redusere symptomer på vinterdepresjon (målt med SIGH-SAD). (De spesielle ganglioncellene er mest sensitive ved 482 nm.)

Hvis man ser på depresjon og mani som to motpoler (veldig skjematisk her), så mens blått lys kan motvirke depresjon, så kan det å blokkere blått lys hjelpe mot mani.

I den nevnte episoden av Schrödingers Katt refererte de til kunstmaleren Lars Hertevig som fikk diagnosen schizofreni, men som selv bare mente at han fikk for mye av det blå lyset. Kanskje hadde han noe rett i det. Kanskje gjør de også noe riktig, de maniske pasientene som gjerne kommer til sykehuset med solbriller på.

Programmet intervjuet Tone Elise Gjøtterud Henriksen, Valen Sjukehus/UiB (publikasjonsliste) som fortalte om et forsøk med bruk av oransje briller for å blokkere det blå lyset hos maniske pasienter (prosjektbeskrivelse: REK, clinicaltrials.gov, ihelse.net). Pasienten hadde på brillene kl. 18-08, mens kontrollgruppen brukte briller med klar linse i samme periode. Resultatene var overraskende positive og viste klar effekt på manien. Hvor gode resultater er vanskelig å si til vi får lest en publisert artikkel, men god nok til at det kan være aktuelt å prøve ut i klinisk praksis.

 

Og en liten formaning til slutt: LED-skjermer inneholder en del blått lys, så ikke klag på at du ikke får sove hvis du har tilbrakt kvelden din foran en LED-skjerm (som mobiltelefonen, nettbrettet eller laptopen), evt. t.o.m. gjort dette i sengen.

Dette innlegget ble publisert i Helse, Psykiatri og merket med , , . Bokmerk permalenken.

7 svar til Blått lys, melatonin og oransje briller

 1. Marcus Gåseide sier:

  To spm:

  1. Vil ikke night shift på iPhone og flux på PC gjøre det ok å se på en skjerm før kveldstid?
  2. Kan oransje briller hemme blålyset fra skjermer?

 2. Fredrik sier:

  Hei.

  Jeg er ikke noen ekspert på akkurat dette, men i teorien skal det kunne hjelpe ved å enten skru på nightshift (fjerner blått lys) eller ta på seg oransje briller (fjerner også blått lys) før man ser på skjermen. Så jeg har tro på at det hjelper.

  Men når du spør om det gjør det ok å se på nettbrett/telefon/PC på kveldstid, så har det uansett også en annen negativ side mht at det kan virke aktiviserende å følge med på noe, så rent søvnhygienisk er det ikke å anbefale. Dette kommer jo an på hvor sent på kvelden det er.

  Men også vanlig innelys kan ha negativ effekt og ødelegge for melatoninproduksjonen på kvelden. Jeg mener å huske at overlege Jon Johnsen sa på psykiatriveka i mars at selv lys på badet om natten i anledning toalettbesøk kan hemme melatoninproduksjon, og så tar det lang tid før produksjonen tar seg opp igjen.

  Dog for dem som ikke har noen særlig søvnproblemer, så skal man ikke lage et problem hvis de sovner greit og er uthvilt til tiden de skal opp om morgenen.

  • Marcus sier:

   Hei igjen,

   Takk for svar.

   Hjelper alle oransje briller? Eller må linsene ha en form for spesialbehandling? Dette har betydning for prisnivået.

   • Fredrik sier:

    Hei!

    Beklager litt sent svar, men jeg måtte sjekke jobbmailen for å svare deg ordentlig. Jeg sendte en epost til overlege Henriksen i april om hvilke briller de anbefalte. I studien brukte de briller fra LowBlueLights.com som kan bestilles fra websiden. Hun nevnte også Uvex Skyper Orange som kan bestilles fra Amazon, som vi også har bestilt inn til sengeposten som jeg jobber på. De fra Amazon er ikke så veldig dyre.

    Ikke alle oransje briller er like gode mht å dekke de riktige bølgelengdende, men de hadde kontrollert disse brillene mht “transmittance” og funnet at disse i alle fall er riktige.

    Sjekk også ut bipolarforeningens nettside om temaet.

    Mvh Fredrik

    • Marcus sier:

     Hei, takk for hjelp. Når det gjelder dagslysets påvirkning på melatoninnivåene, hjelper det visstnok ikke å sitte bak et vindu innendørs. De strålene som hjelper kommer ikke gjennom. Så man må visstnok ut. Men hva om man bruker vanlige briller? Vil de også stenge ute strålene slik vinduet gjør?

     • Fredrik sier:

      For å være helt ærlig, så vet jeg ikke. Jeg er ikke noen ekspert på dette. Som nevnt ligger det viktigste lyset i området 470-490 nm (mest sensitivt ved 482 nm). For å kunne svare på dette må du kjenne til hvilken cutoff ulike glass gir mht hvilke bølgelengder det slipper gjennom. At man sjelden blir brun gjennom et vindu skyldes at en god del av UV-lyset (100-380 nm) ikke slipper gjennom, skjønt UVA (315-380 nm) kan kanskje gjøre det i liten grad.

      Såvidt jeg har forstått har vanlig glass en cutoff i området 300-400 (avhengig av type), så jeg tror ikke bruk av briller vil gjøre at du får mindre blått lys. Dessuten tror jeg ikke det stemmer at det ikke hjelper å sitte bak et vindu (men det er kanskje bedre å være utendørs). Folk som har vindu på kontoret har det generelt sett bedre enn dem som ikke har det: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4031400/

 3. Jóhann sier:

  Hei.
  Kjøpte ordentlige oransje briller med litt styrke hos optikeren, og dette virker veldig bra. Det har skjedd at jeg har glemt å bruke dem i 2-3 dager, og da merker jeg at jeg blir negativ og irriterer meg over ting.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.