Blått lys, melatonin og oransje briller

På jobben for noen dager siden var det en kollega som nevnte et forsøk hvor de brukte oransje briller mot mani ved bipolar lidelse (innslag på Schrödingers katt, artikkel på nrk.no). Det er et nokså billig tiltak og uten nevneverdige bivirkninger og det blir spennende å se om dette er noe vi kan bruke i behandling fremover.

Melatonin og lysregulering

At vi er trøtte i mørketiden på vinteren og mer opplagt på sommeren er noe de fleste kjenner til. Mange har også hørt om «mørkets hormon» eller søvnhormonet melatonin. Hvor mye melatonin hjernen produserer svinger i en syklus på ca. 24 timer. På kvelden og natten når vi skal sove er nivået høyt, mens på dagtid er det lavt.melatonin - circadian

Melatoninproduksjonen påvirkes også av lys, med det resultat at døgnrytmen forskyves. Lys tidlig på morgenen (ihht den indre klokken din og ikke den over håndleddet) skyver rytmen bakover slik at det er lettere å stå tidlig opp neste dag. Lys på kvelden skyver rytmen fremover slik at det tar lenger tid før du blir trøtt og du får lyst å sove lengre frempå neste dag.

På skolen lærte vi om staver og tapper i netthinnen og hvordan tappene registrerte farge mens stavene var svart-hvitt, men mer følsomt og hjalp oss i mørket. Men det finnes også en tredje type celler som reagerer på lys. I 2002 oppdaget man at enkelte ganglionceller (som man tidligere tenkte kun hadde i oppgave å videresende signaler fra stavene og tappene) inneholder melanopsin som reagerer på lys. Det er disse cellene som så sender signal videre i hjernen og hemmer bl.a. melatoninproduksjonen.

Blått lys

Vinterdepresjoner er et kjent fenomen, og lysterapi kan hjelpe her. For få dager siden ble det publisert en artikkel i BMC Psychiatry som viste at blått lys (470-490 nm) var like effektivt som bredspektret hvitt lys på å redusere symptomer på vinterdepresjon (målt med SIGH-SAD). (De spesielle ganglioncellene er mest sensitive ved 482 nm.)

Hvis man ser på depresjon og mani som to motpoler (veldig skjematisk her), så mens blått lys kan motvirke depresjon, så kan det å blokkere blått lys hjelpe mot mani.

I den nevnte episoden av Schrödingers Katt refererte de til kunstmaleren Lars Hertevig som fikk diagnosen schizofreni, men som selv bare mente at han fikk for mye av det blå lyset. Kanskje hadde han noe rett i det. Kanskje gjør de også noe riktig, de maniske pasientene som gjerne kommer til sykehuset med solbriller på.

Programmet intervjuet Tone Elise Gjøtterud Henriksen, Valen Sjukehus/UiB (publikasjonsliste) som fortalte om et forsøk med bruk av oransje briller for å blokkere det blå lyset hos maniske pasienter (prosjektbeskrivelse: REK, clinicaltrials.gov, ihelse.net). Pasienten hadde på brillene kl. 18-08, mens kontrollgruppen brukte briller med klar linse i samme periode. Resultatene var overraskende positive og viste klar effekt på manien. Hvor gode resultater er vanskelig å si til vi får lest en publisert artikkel, men god nok til at det kan være aktuelt å prøve ut i klinisk praksis.

 

Og en liten formaning til slutt: LED-skjermer inneholder en del blått lys, så ikke klag på at du ikke får sove hvis du har tilbrakt kvelden din foran en LED-skjerm (som mobiltelefonen, nettbrettet eller laptopen), evt. t.o.m. gjort dette i sengen.

Dette innlegget ble publisert i Helse, Psykiatri og merket med , , . Bokmerk permalenken.

7 svar til Blått lys, melatonin og oransje briller

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.