Gjør datamaskiner og Internett oss dummere?

shallows coverFør sommeren leste jeg to bøker om temaet i overskriften. Den første boken er “The Shallows” av Nicholas Carr, og den andre boken er “Digital demens” av Manfred Spitzer. Bøkene tar med hvert sitt utgangspunkt opp overlappende problemstillinger om hva datamaskiner og Internett gjør med hjernen vår.

Nicholas Carr tok en lang omvei for å bli en teknologikritiker. Han leste mange bøker i oppveksten og håpte på å bli forfatter. I 1981 tok han en grad i engelsk litteratur. Han jobbet som redaktør og spilte i et punk-rock-band før han gikk videre med engelsk litteratur ved Harvard. Etterhvert skjønte han at han ikke ville bli professor og han fullførte mastergraden sin og sluttet på universitetet. Han tok seg en jobb og fortsatte samtidig å studere og fikk seg en utdannelse innen handel, økonomi og informasjonsteknologi. Fra 1997 jobbet han som redaktør i Harvard Business Review. I 2003 skrev han artikkelen “IT doesn’t matter” og ettehvert ble det flere artikler og bøker, blant annet boken “Does IT matter.” (kilde: Sun Magazine). Boken jeg skal kommentere her, “The Shallows”, ble gitt ut i 2010.

Digital demensManfred Spitzer er en tysk psykiater og forsker som også leder sitt eget TV-program på tysk TV. Han har vært svært aktiv med å advare mot konsekvensene av dagens mediebruk som fører til det han har valgt å kalle “digital demens”. Han er svært kritisk til bruk av elektroniske læremidler i skolen slik de blir brukt i dag. Han har selv ikke TV hjemme og barna hans har vokst opp med kun en “treg” PC. Boken til Spitzer jeg skal skrive om ble utgitt på tysk i 2012 og på norsk i 2014.

Når jeg leste disse to bøkene, så var Shallows mye mer facinerende å lese. Digital demens er en mye “tregere” eller “tørrere” bok. Det er likevel mye likt i disse bøkene, og de viser til ulike studier som viser at google-generasjonen ikke alltid har de beste vilkår for å lære.morgenbladet - lengre tekster

Det er heller ikke helt ukjente temaer de berører. F.eks. kom det for få år siden en studie som viste at du tar bedre notater for hånd enn med laptop (og det kom nettopp enda en NTNU-studie om dette for få dager siden) Morgenbladet har i det siste også kjørt en reklamekampanje på hvorvidt man fortsatt er i stand til å lese lengre tekster. Jeg har her (som jeg ofte gjør da jeg ikke klarer å begrense meg) skrevet en lengre tekst, særlig om den siste boken “The Shallows” da det var så mye interessant der jeg ønsker å dele. Så gjenstår det å se om du klarer å følge med hele veien, eller om hjernen din ikke klarer mer og hopper videre til noe annet.

 

Digital demens

Spitzer åpner boken med spørsmålet: “Blir vi dumme av Google?”, som er tittelen på et essay av Carr. Vi bruker stadig mer av tiden vår foran datamaskiner og TV. Vi husker ikke lenger telefonnumre, og blir avhengig av GPS’en dess mer vi tar den i bruk. Hjernen tilpasser seg kravene som stilles til dem, omtrent som musklene tilpasser seg behovet når vi trener. Han viser til en studie av drosesjåfører i London som etter å ha begynt som sjåfører fikk en voldsom vekst av hippocampus (denne delen av hjernen spiller bl.a. en stor rolle i å lagre og kontrollere rommessige representasjoner av omgivelsene), og den vokser for hvert år de jobber som drosjesjåfør.

Spitzer har et sterkt utdanningsperspektiv i de temaene han tar opp. Bl.a. tar han opp at elever som bruker datamaskin flere ganger i uken får dårligere skoleresultater enn de som bruker flere ganger i måneden (de som aldri brukte data lå midt imellom). Han viser videre til studier som viser at når vi ikke trenger å huske noe, så husker vi også dårligere.

Også sosiale medier får gjennomgå. Han legger frem en klar argumentasjon for at sosiale medier på ingen måter erstatter sosiale nettverk av den gammeldagse sorten. De som snakker direkte med hverandre lykkes bedre i sosiale sammenhenger.

Weis og Cerankosky publiserte i 2010 en studie hvor de annonserte etter foreldre som hadde tenkt på å kjøpe spillkonsoll til barna sine i 1.-3.klasse. Disse ble randomisert til at halvparten fikk en Playstation med en gang, og halvparten fikk en Playstation etter fire måneder (på slutten av studiet). Man hadde forventet at det kunne gå noe utover skoleresultatene, men resultatene var langt verre enn ventet.

skriftspråk lesetest skoleproblemerSærlig var de skriflige resultatene på skrivetest og lesetest tydelige. En stianalyse viste også at dess mer tid som gikk med til TV-spilling, dess verre resultater.

Spitzer valgte på grunnlag av dette overskriften “Dårlige karakterer i presang”. Kanskje burde kontrollgruppen som likevel fikk playstation etter endt studie fått med en advarsel om bruken?

En kohortstudie fra New Zealand på nesten 1000 personer viste at for hver time ekstra med skjermbruk steg risikoen for dårlig foreldretilknytning med 13% og risiko for svakere binding til jevnaldrende og venner med 24%. Dette var imidlertid fra 1987/88 og gjaldt derfor først og fremst TV. I 2004 i samme land så man på over 2000 elever i alderen 14-15 år fant man tilsvarende resultater, og konsoll verre enn TV.

Man gjorde også et eksperiment hvor halvparten spilte voldspill og halvparten ikke, og mens de satt og fylte ut et skjema ble det spilt av en fiktiv krangling med en som trenger hjelp og den andre går. De tok så tiden på hvor lang tid det tok før forsøkspersonen forlot testrommet for å hjelpe til, og det økte betydelig for gruppen som hadde spilt voldspill. Tilsvarende har man også sett når en skuespiller prøver å få tak i krykken sin utenfor kinoen, hvor de som har sett voldsfilm er tregere til å hjelpe enn andre.

Hvordan er fremtiden? Vil man bli flinkere eller dårligere? Bør lærerne lære elevene å takle flere informasjonsstrømmer eller lære dem å begrense antall informasjonsstrømmer? Studier viser at yngre mennesker er dårligere til å skille mellom gode kilder (vitenskapelige studier) og dårlige kilder (meningsytringer). Unge er heller ikke flinkere til å søke, og anekdoten om studenten som skrev om delstaten Georgia i USA da de skulle skrive om nasjonalstaten Georgia er et eksempel på dette. Man blir ikke smartere av Google, man må ha bakgrunnskunnskap om det man søker om først. Da kan man lettere hente ut de nye informasjonsbitene som man mangler. Forkunnskap = filter. I tillegg vil forventningen til at man bare kan finne stoffet også gjøre at man blir dårligere til å lagre informasjonen.

Jeg synes Spitzer er noe pessimistisk når han sier at «[a]rgumentet om at teknikken kommer til å revolusjonere læringen, har vi hørt når det gjelder alle nye teknologier: Film, radio, TV og nå datamaskiner og Internett der man snakker om at studentene kunne velge seg ut de beste professorene i hele verden. Det var mulig allerede i radioens, filmens og fjernsynets tid.» (s.209). Han viser videre til at ingenting kan erstatte den personlige relasjonen mellom eleven og læreren. Det er nok riktig i den grad undervisningen foregår på den måten. Men på mange universiteter er det gjerne 100-200 studenter og hører på en forelesning og man har da liten nytte av å være tilstede (med unntak av de 3-4 på hvert årskull som likevel stadig stiller spørsmål; her viser jeg til erfaringer fra medisinstudiet i Bergen). Her mener jeg at muligheten til å se på forelesninger i f.eks. psykologi ved Universitetet i Yale er et tilbud vi ikke hadde før internett. Kanskje kunne man kjøpe noen DVD’er eller VHS’er tidligere, men tilgjengeligheten er en helt annen. Særlig dersom man setter seg ned og ser nøye gjennom filmene i fullskjerm og gjør notater omtrent som på en vanlig forelesning. Tilgangen på tekster er også bedre nå enn noensinne, og hvis jeg finner en lengre artikkel som jeg skriver ut, så er dette helt klart et fremskritt fremfor å måtte bestille den samme artikkelen på biblioteket og vente en ukes tid til jeg fikk kopi fra et annet bibliotek som har det trykte tidsskriftet i arkivet sitt.

Til crowdsourcing hevder han at «disse aktivitetene riktig nok muligens vil fungere på markedet (…) men at de på ingen måte kan bidra til personlige fremskritt for et menneske under utdanning.» «..Mona Lisa, Måneskinnssonaten, En midtsommernattsdrøm, Faust, integralregninger, relativitetsteorien eller Fermats siste teorem oppstår alltid i en, meget godt utdannet hjerne» (s.220).

Man kan tro at man blir smart av multitasking. Man opplever gjerne at man får gjort mer når man ser på TV, surfer og gjør lekser på PC’en på en gang mens man har musikken på i bakgrunnen. Imidlertid viser forskningen at man ikke blir smartere av dette. Folk som multitasker mye er dårligere til å skille ut distraherende elementer (kall det gjerne «digital ADD»), og dette er vist gjennom flere studier. «Multitaskere øver seg (…) aktivt opp til overfladiskhet og ineffektivitet.» (s.239)

The Shallows

Ofte er det slik at når man diskuterer nye medier, så diskuterer man ofte innholdet i dem (musikken på radioen, reality-showene på TV), og sjelden teknologien i seg selv. Samtidig på lang sikt har innholdet mindre å si enn mediumet i seg selv på hvordan vi tenker og handler. Det er det denne boken handler om.

Forfatteren opplever at han tenker på en annen måte nå enn før i tiden. Mens han tidligere kunne fordype seg i en lang artikkel er hjernen hans nå mer vant til å hoppe fra det ene temaet til det andre, og han merker at konsentrasjonen er nedsatt. «Once I was a scuba diver in the sea of words. Now i zip along the surface like a guy on a Jet Ski.» Han mener også at andre deler samme erfaring. Og har han rett så vil det være stor sjanse for at du ikke kommer lengre enn akkurat hit i blogginnlegget (for å ikke å nevne dem som allerede har falt av), for nå begynner hjernen din å lure på om du heller skal kikke på noe annet. Eller så bare skummer du gjennom alle avsnittene; no way at du gidder å lese alt. Er du i det hele tatt fortsatt i stand til å lese gjennom hele teksten? Hvorfor er det slik at personer som tidligere kunne lese lange romaner nå får problemer med lengre avisartikler? Er selve tekningen vår endret? Vi leser ikke tekster i dybden lenger, men vi skummer på jakt etter enkeltfakta i små porsjoner, en og en. Vi opplever dette som mer effektivt; vi multitasker og føler oss smartere enn når vi bare gjør en ting om gangen, men går noe tapt på veien?

Carr forteller først om sin egen erfaring om hvordan han ble sugd inn i nettet. Han forteller også om Nietzsche som fikk seg ny skrivemaskin med kuleball og det endret også måten han skrev på: «Our writing equipment takes part in the forming of our thoughts.»

Hvis du på dette tidspunkt i teksten føler for å bare lese deler av den videre, så har jeg gjort det enklere for deg ved å slå sammen de neste avsnittene. I disse avsnittene går jeg direkte inn på mange av temaene Carr har skrevet om i boken sin:

Hjernen og hvordan den fungerer - nevroplastisitet

Teknologiens påvirkning på hjernen

Videre om skrivekunstens påvirkning

Om bruken av tekster og forskjellen på trykte og elektroniske tekster

Fleroppgavemiljøet (eller multitasking environment som det heter på nynorsk)

Bruk av multimedia

Mer om multitasking og distraksjoner

Lesevanene endres

Google-kirken

Om dannelse av minner og hvordan Sherlock Holmes tok feil

Bruk av lommekalkulatorer vs PC'er

Chattende dataprogrammer og psykoterapi, fordeler og ulemper med ny teknologi

 

Forskjellen mellom bøkene

Digital demens er mer politisk enn The Shallows. Mens Shallows har et snevrere fokus (hva internett gjør med hjernen), har Digital demens et bredere; hva gjør flere ulike medier med oss, og med læring og unge.

Shallows er en bok som fascinerer nerden i meg (bare se hvor mye jeg ønsket å ta med i dette innlegget her). Den referer til mange interessante studier som hjelper boken å bygge opp et argument for endringen som skjer i hjernen når vi baserer oss så mye på nettet. En imponerende ting er at enkelte av disse tingene forklarer han såpass i detalj at man som fagperson faktisk lærer ganske mye. Dog hjelper nok bakgrunnskunnskapen min og gjør det lettere å få med seg hva han skriver.

En forskjell på de to forfatterne er at Spitzer sjelden selv ser på TV og har i mange år jobbet mot de negative konsekvensene av multimedia og internett, mens Carr selv er online selv om han tok seg et offline-år ifbm at han skrev den aktuelle boken sin.

Når det gjelder skrivestilen, så er Spitzer mye mer meningsbærende i sin tekst. «Derfor er det vanvidd å påstå at …» «..gjør det etter min mening helt klart hva som er problemet med …». Carr tar også personlige ting, men er mest meningsytrende når det gjelder seg selv og mindre bastant utenom studiene han viser til. Det kan ha med å gjøre at Spitzer er en fagperson som baserer seg på sin generelle kunnskap om temaet og oppsummerer, mens Carr har lest seg opp på temaet.

Digital demens er en tørr bok, og du skal være nokså opptatt av de samfunnsmessige konsekvensene av bruk av PC/internett blant folk flest og i skolen for å sette seg ned og lese boken. The Shallows er mye mer spennende, i alle fall om du er glad i detaljer, og selv om jeg har skrevet om mye her kan jeg anbefale boken.

Til slutt en liten advarsel. Nå har jeg i stor grad referert fra bøkene (og relativt få egne kommentarer i parantes). Det er verd å merke at ikke alle er enige i konklusjonene. Jeg har merket meg at Edvard Moser er sterkt uenig i digital demens-ideen, skjønt han uttaler seg uten å ha lest boken, og det satte i gang en debatt.

Dette innlegget ble publisert i Populærvitenskap. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.