Møte med det ukjente

Nei, jeg tenker ikke på skygger og kuldefornemmelser i trekkfulle gamle hus. Men det at vi utfordres er alltid en fordel for å holde oss smartere. Jeg leste en gang at vi burde løse kryssord i ferien eller tilsvarende. Hvis ikke var vi litt «dummere» den første uken vi kom på jobb igjen. Blant annet finnes det en studie som viser at barns «kognitive vekst» var langt større i de månedene de går på skole fremfor de månedene med mindre skole (Huttenlocher et al 1998). Noen bruker dette for argumentere for kortere sommerferier (Aftenposten: Kronikk 09.06.11).

Hjernen trives med utfordringer. Dette er egentlig ikke noe nytt, men det er ikke bare sudoko, kryssord og tilsvarende som holder hjernen i gang. Å møte det absurde, ting uten mening kan også få hjernen til å «våkne» litt og være mer obs på nye mønstre. I en studie (Proulx and Heine 2009) lot forskerne folk bl.a. lese Kafka’s » A Country Doctor«, mens en kontrollgruppe leste en revidert tekst som ga mye mer mening. Gruppen som leste den mer uforståelige (skjønt likevel oversatte) teksten var i ettertid flinkere til å gjenkjenne mønstre og hadde bedre «implisitt læring» enn den andre gruppen.

Med andre ord kan jeg like godt sette meg ned og se Blue Velvet i sommerferien for å holde hjernen igang! Oppsøk derfor det absurde, det ukjente (men ikke nødvendigvis «Åndenes makt» på TVNorge) med god samvittighet i sommer.

——————————————————————————

Annen interessant lesning:
Jeg har den leie vanen at når jeg først begynner å lese på noe på nettet, så kommer jeg alltid over noe annet interessant å lese videre om og ender opp med altfor mye stoff til å kunne se noe særligere nærmerepå det:

Heine og Proulx som også er forfattere av studien nevnt over har blant annet skrevet en artikkel om mening-vedlikeholds-modellen (Heine og Proulz 2006) eller «Meaning maintenance model» (MMM) som den heter på engelsk. Den siste lenken der skriver om en del forsøk som er gjort og hvordan dette passer inn i MM-modellen. Uavhengig om man «kjøper» modellen, så er det interessant å lese om hvordan vi blir mer «moralske» (overfor grupper vi ikke identifiserer oss med) når vi kjeder oss, leser tallrekker eller utsettes for meningsløse ordpar.

Uten å ha satt meg noe særlig inn i MMM virker det ved første øyekast interessant å lese mer om. Leten etter mening og behovet for mening er ganske sentralt for oss alle.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.